shopping-bag Cosul de cumparaturi (0)
Item-uri: 0
Subtotal : 0,00 lei
Vedeti Cosul Verifica
KEYNOTE

5 atractii ale orasului Atena

Ne-o imaginam dominata de maiestuoase vestigii de temple antice – in realitate, Atena e dominata mai degraba de cladiri moderne, printre care destule blocuri patratoase de beton. Asta, insa, face cu atat mai pretioase descoperirile: comorile arhitecturale ascunse printre cladirile anoste. Nicio grija, Atena are destule astfel de surprize ca sa merite o vizita – si chiar repetarea acesteia.

1. Vestigiile antice

Nu sunt atat de multe cum isi inchipuie uneori turistii, dar sunt cu adevarat impresionante. Tot mai bine puse in valoare, in ultimele decenii, prin lucrari de restaurare si iluminari speciale, dar si facandu-le mai accesibile, mai prietenoase cu vizitatorii, mai usor de cunoscut si inteles, au un farmec care nu seamana cu nimic altceva, desi, ca sa te poti bucura cu adevarat de ele, e preferabil sa ai cateva notiuni de istorie antica si de mitologie greaca. (Nu-i nevoie sa stii greaca veche si sa-i fi citit pe scriitorii antici greci in original, dar macar “Legendele Olimpului”…)

• Acropole reprezinta inceputul, locul in care a luat nastere civilizatia greaca antica: vestigiile pastrate aici – ale templelor Parthenon si Erechteion si ale templului Athenei Nike – sunt cele mai vestite atractii si, totodata, simboluri ale Greciei.

• Teatrul lui Dionysos este unul dintre cele mai vechi stabilimente de aceste gen din lume: are aproximativ 2.500 de ani. Piesele jucate aici faceau parte din “seria de manifestari” (cum se zice azi) dedicate lui Dionysos, zeul grec al vinului, al fertilitatii si al distractiilor dezlantuite.

• Ruinele templului lui Zeus Olimpianul – cateva coloane uriase, ramase in picioare – iti dau o idee despre grandoarea arhitectonica a lacasurilor de cult, in stil antic.

• Vechea Agora – locul in care se intalneau, comunicau si luau decizii cetatenii Atenei antice – are alaturi Templul lui Hephaistos (cel mai bine pastrat templu antic grecesc) si, in prelungire, Forul Roman.

• Teatrul antic (“Odeon”) construit de Herodes Atticus, in secolul II d. Hr., grandios, excelent conservat, e utilizat si astazi pentru reprezentatii de toate felurile.

2. Spectacole de teatru antic

Atena, este, se spune, orasul cu cele mai multe scene de teatru din lume (peste 140). Printre ele, face o nota aparte teatrul construit de Herodes Atticus, in secolul II d. Hr. – un teatru antic adevarat, cu trepte de piatra care tin loc de banci si cu o scena rotunda pe care s-au desfasurat mii de reprezentatii. Azi, edificiul este unul dintre “sediile” Festivalului Elen (care se desfasoara anual la Atena si Epidaur – acesta din urma e un amfiteatru antic, aflat la vreo 200 km de Atena si e renumit pentru acustica sa extrordinara). Scena straveche a Odeon-ului gazduieste nu numai reprezentatii de teatru – vechi si modern – ci si spectacole de dans, de opera si concerte de toate genurile, de la muzica baroca pana la jazz.

Din pacate, se reprezinta rar vreo piesa antica asa cum era ea jucata “pe atunci”: actori cu masti, costume dupa modelele din Antichitate etc. Piesele celor mai renumiti autori antici greci – Sofocle, Eschil, Euripide sau Arostifan – nu lipsesc, dar, adesea, actorii joaca in costume mai moderne. Chiar si asa, daca vrei ceva aparte, care sa te conecteze cu trecutul, cu cultura europeana antica, incearca sa asisti la un spectacol de teatru antic grecesc. Chiar daca nu intelegi limba, vei intelege atmosfera si vei simti o parte din ceea ce simteau spectatorii de acum doua milenii, “consumatorii” de dramaturgie antica.

ATENTIE! Pentru ca acest teatru face parte din patrimoniul arheologic, exista niste restrictii legate de participarea la spectacole, restrictii care tin atat de siguranta spectatorilor, cat si de protejarea patrimoniului: nu sunt admisi copii mai mici de 6 ani, nu e permisa purtarea incaltamintei cu tocuri ascutite, nu se fumeaza, nu se bea si nu se mananca in incinta amfiteatrului, nu se fac fotografii… Informati-va inainte de a va lua bilete.

3. Muzee si galerii

Daca esti un admirator al culturii elene si al civilizatiei meditereneene, in general, Atena a numai buna ca sa-ti umpli ochii si mintea cu imagini, legende si date despre domeniul tau de interes. Multe muzee, enorm de multe antichitati, dar si arta, si etnografie – viata grecilor, in ultimele trei milenii, plus reflexe ale civilizatiilor din jur.

• Muzeul National Arheologic – dintre muzeele Atenei, acesta e cel mai mare, cel mai cunoscut si, din cauza acesta, cel mai aglomerat; cu turisti, evident. Ce-i drept, ar fi pacat sa nu-l vezi, caci cuprinde o multitudine coplesitoare de opere de arta si tehnica ale preistoriei si Antichitatii Europei: o adevarata padure de statui splendide, din marmura si bronz; tezaurele descoperite la Mycene de Heinrich Schliemann, cuprinzand faimoasa masca de aur a lui Agammemnon si alte de podoabe pretioase; uluitorul “mecanism din Antikithera” – un soi de computer mecanic, cu varsta de peste 2 milenii – si multe, multe alte vase si arme, unelte si figurine, basoreliefuri si fresce. E coplesitor, e mult prea mult pentru o singura vizita; pacat ca, pentru majoritatea celor care vin aici, experienta vizitarii e redusa la un singur tur, adesea prea rapid. In cazul de fata, “scurt si intens” nu e deloc o formula optima.

• Muzeul Acropole (cel nou) – completarea fireasca a vizitei la ruinele templelor de pe colina: aici, se gasesc colectii de artefacte descoperite in cursul sapaturilor arheologice pe Acropole. Si tot aici spera grecii sa vada, candva, expuse, pentru totdeauna, celebrele “marmuri ale Partenonului” sau “marmurile Elgin”, desprinse de pe zidurile Partenonului si ale altor cladiri de pe Acropole intre anii 1801-1812 si transportate in Anglia, din ordinul lordului Elgin, ambasador al Marii Britanii la Sublima Poarta. Obtinand, in circumstante neelucidate, acordul Imperiului Otoman (care stapanea pe atunci Grecia), lordul Elgin a dus nepretuitele sculpturi la Londra, pentru a fi expuse la British Museum, unde se gasesc si astazi. Grecia a cerut in repetate randuri inapoierea marmurilor, dar fara succes; unul dintre motivele invocate de britanici a fost faptul ca grecii nu ar avea un muzeu suficient de mare si bine amenajat pentru a expune, in conditii optime, faimoasele sculpturi. Vechiul Muzeul Acropole era, intr-adevar, mult mai mic si destul de rau intretinut, insa muzeul nou are toate calitatile unui muzeu european modern. Cu toate acestea, marmurile Partenonului inca nu s-au intors acasa; spinoasa problema a retrocedarii este, deocamdata, tot nerezolvata.

• Muzeul Benaki – colectii vaste de arta, datand din preistorie, Antichitate, perioada bizantina… pana in epoca moderna. Acest muzeu are mai multe cladiri, aflate in diferite parti ale orasului; astfel, intr-o alta cladire, exista si un Muzeu Benaki de Arta Islamica (in Kerameikos); intr-alta (in districtul Kiphissia), arhivele si unul dintre magazinele muzeului etc. Fiindca tot a venit vorba despre magazin: daca vrei drept suvenir o replica de buna calitate a unei sculpturi antice grecesti, un vas ceramic cu decor antic sau broderii grecesti dupa modele autentice, Muzeul Benaki e un loc care merita cercetat. Preturile sunt cam mari, dar macar cumperi un obiect frumos si bine lucrat.

• Muzeul Kanellopoulos – colectii de arta greaca, mai ales miceniana, dar si exemple de arta persana.

• Muzeul de Arta Populara Greceasca – un muzeu etnografic foarte bogat, cu colectii ample, reprezentative si impresionante, in special ceramica, broderiile si costumele populare.

• Muzeul de Arta Cycladica – magnifice colectii de figurine din marmura si metal, reprezentative pentru asa-numita civilizatie cicladica – o cultura a Epocii Bronzului care a inflorit, o lunga perioada de timp (aproximativ 3000 – 2000 i. Hr.), in insulele Marii Egee si a fost, alaturi de civilizatia minoica si de cea miceniana, una dintre cele trei ramuri principale ale avansatei civilizatii egeene.

• Galeria Nationala – opere ale artistilor greci, in special din secolele XIX si XX, dar si panze de El Greco, pictor spaniol de origine greaca (1541 – 1614), precum si lucrari de arta moderna.

• Muzeul Numismatic – mii de monede (dar si figurine), expuse intr-un edificiu grandios, unul dintre cele mai frumoase din Atena; a fost, initial, locuinta vestitului Heinrich Schliemann, arheologul care a descoperit ruinele Troiei si mormintele regale de la Mycene.

4. Plajele

La sud de oras, la mica distanta, se gasesc locuri placute de relaxare pe tarmul marii, la care se poate ajunge usor cu autobuzul sau tramvaiul. Daca vremea e buna si vrei sa mai iesi un pic din orasul zgomotos, o zi de plaja e foarte potrivita, dar ai grija sa nu-ti consumi toata rezerva de bani pe mancarea si bautura oferite de restaurantele si barurile de pe plaja: adesea, in aceste localuri, preturile sunt mari.

5. Cafenelele din strada

Alcatuiesc una dintre cele mai tipice privelisti ale capitalei grecesti – si ale mai tuturor oraselor grecesti, ba chiar ale multor orase mediteraneene, in general. De primavara pana toamna, trotuarele din fata localurilor sunt pline de mese, iar viata de restaurant se muta afara, in strada. Se sta, se studiaza lumea care trece, se vorbeste mult, se bea ori se mananca – totul in tihna; cu alte cuvinte, se gusta viata.

Sursa: Descopera Travel

Lasa un raspuns

eighteen − 13 =